top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMartin de Boer

Verkoop Tesla 3 duikelt van 12.000 naar 36 stuks per maand

Het fiscale voordeel van elektrisch rijden is dit jaar gehalveerd en de verkoop van elektrische auto's stort geheel in. Tesla verkocht van de Model 3 in december ruim 12.117 exemplaren; deze maand tot dusver 36 stuks.

Na de recordverkoop vorige maand, waardoor de Tesla Model 3 met 30.029 exemplaren zelfs de bestverkochte auto van 2019 werd, leek elektrisch rijden onstuitbaar. Maar minder fiscaal voordeel heeft meteen effect op de verkoop. De top 10 wordt direct weer gedomineerd door benzine-auto’s, met de Volkswagen Polo voorop met 1700 verkochte exemplaren. Het aandeel van de elektrische auto is terug bij af: 1 procent van alle nieuwe auto’s.

Het is niet dat de Tesla 3 - te koop vanaf 51.000 euro - na de massaverkoop in december niet leverbaar is. De Amerikaanse automaker heeft bij de vestiging in Amsterdam bijna 90 exemplaren op voorraad. En Tesla is niet alleen. Nagenoeg alle leasemaatschappijen hebben vorige maand op de valreep elektrische auto’s gekocht om deze dit jaar nog onder de lage bijtelling van 4 procent te kunnen slijten. Op 31 december was de voorraad elektrische auto’s bij de dealers ook ruim 1200 stuks. Audi heeft bijvoorbeeld nog bijna 300 elektrische Audi e-tron’s van 2019 beschikbaar. Ook leasemaatschappijen hebben de hallen volstaan met elektrische auto’s van vorig jaar om nog maandenlang exemplaren met een lage bijtelling te kunnen leveren.

,,Het groene hart van de automobilist is vooral het fiscale hart van de automobilist. Bijna al die Tesla’s worden zakelijk geleast en dan telt vooral de laagste bijtelling’’, zegt Tom Huyskens van autobrancheorganisatie Bovag. Het handjevol elektrische auto’s dat dit jaar wel op kenteken is gezet, is verkocht aan particulieren die groen willen rijden. De Bovag verwacht dat dit jaar 425.000 auto’s verkocht worden, waarvan toch 50.000 volledig elektrisch. ,,Er zal eind dit jaar weer een run op elektrische auto’s zijn zoals vorig jaar omdat de bijtelling voor zakelijk rijden weer hoger wordt. Het gaat van 8 naar 12 procent.’’ Marktvorsers Andere marktvorsers zijn positiever over het aandeel van elektrisch en schatten de verkoop tienduizenden exemplaren hoger in. Veel wordt verwacht van de nieuwe en goedkopere elektrische auto's die op de markt komen. ,,Er zit nog een adder onder het gras. In het Klimaatakkoord is geregeld dat de regering de bijtelling voor elektrisch auto’s sneller mag laten stijgen. Dus dat zou zo maar eens kunnen als er te veel belastinggeld wordt misgelopen.’’ Een hogere bijtelling kan de verkoop schaden.

Bron: Marco Okhuizen. Ad.nl

163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page